NAV-bygg Brumunddal

Entrance with wide, automatic, glass doors
Type: 
New Construction
Location: 
Brumunddal, Norway
Year Completed: 
2009
Funding: 
Public

Introduction

The NAV building is a newly constructed, publicly funded, three-story office building on the southeast corner of a former timber yard in the outer edge of Brumunddal center, Norway. Brumunddal is a small town located about 145 km North of Oslo and surrounded by scenic countryside and farmland along the shore of Mjøsa, Norway’s largest lake. The NAV building was completed in May 2009 in a bustling retail area and provides a variety of municipal social services with both public and administrative functions. They provide benefits and pensions (disability, sickness, old age, unemployment) as well as administer rehabilitation, job training, employment services etc. The services are provided on the municipal level, although all benefits are ultimately made possible by the central government. From the start, the NAV made a commitment to ensure that the the new building would reflect best practice in universal design.  

Description

The NAV building is situated in a shopping area, which is approximately 14,000 m2 [150,694 square feet] and occupies the rest of the site. The structure was built in accordance with the national Norwegian requirements for accessibility laid down in the technical regulations of the Planning and Building Act of 1997. This building went beyond the standards of the state by incorporating Universal Design solutions throughout the plan, paying special attention to the usability of the building's public areas.

The NAV organization has both public and administrative functions: the administrative component of NAV handles sensitive personal data and must be closed to the public. Public functions such as the job centre and various advisory services are therefore concentrated on the ground floor, while the NAV employees occupy the upper floors.

Public funding required highly economical design solutions, building methods and use of materials. The corner site posed further problems due to its limited size and the fact that the building was going to have a different use than the majority of other buildings in the development.

A Universal Design consultant and user groups were involved throughout the design stages.

Design and the User Experience

The NAV building offers a variety of public spaces on the first floor and accomodates a diverse group of people including job seekers, people getting or seeking various benefits, old age pensioners, all of whom have diverse needs. Additionally, the employees include all kinds of office workers also with a spectrum of individual needs.

The building is both a workplace and a social services office. The latter function means that the public areas have to cater for a higher proportion of visitors with disabilities than the typical public building. This new construction also argued for equal attention to employee areas as the Norwegian public sector, in particular, is committed to increase the number of workers with disabilities.

There is a bus stop near the building's main entrance, and parking spaces reserved for people with disabilities are provided in front of the entrance doors. Disabled employees may also have parking spaces reserved at the back of the building. These accommodations allow for a convenient approach to the building.

A specialist consultant from the research facility SINTEFByggforsk was formally appointed to approve the drawings of the plan. The architectural detailing and choice of products were discussed with the consultant during the design and building process.

The designers, architects, and planners also worked closely with representatives from various local user organizations during the design stages. This gave the potential users the opportunity to express their needs and expectations of the space to designers and specialist consultants. After the completion of the project a site visit by representative users with disabilities was organized to approve the finished building.

The finished NAV building demonstrates that Universal Design goals can be met with simple and unobtrusive solutions within a restricted budget. The building also illustrates the benefits of an inclusive, cooperative design process that involves communitiy members and user experts working together.

Evaluation

Given the client’s initial commitment upfront that this public building would meet a high degree of state-of-the-art inclusive design paired with a process of continuous design review, it is not surprising that the inclusive features are well integrated. In addition to the functional issues for people with disabilities, the common experiences of aging such as reduced visual acuity as well as reduced motor, dexterity and flexibility were given appropriate attention in this project for both employees and clients. Usability for visually impaired people received particular attention. Floor markings and color coding were systematically applied throughout the building to effectively communicate necessary information about the spaces to people with low vision.

Additionally, inherent flexibility in the design of office furniture specified for the project gave them the ability to customize workstations for each employee throughout the office based not just on a clear functional limitation but on personal preference.

All solutions were chosen with low cost as a priority. The building functions well and appears very satisfactory to clients and to staff. In a future project, elevating the public building challenge to balance cost, universal design, environmental sustainability and innovative design might be worth pursuing.

Universal Design Features

  • All free-standing columns are in contrasting colors and the flooring material around the base of the columns has a darker color than the rest of the floor. This helps to signal the location of the structures and guide the users through the space, while adding an aesthetically pleasing brightness to the interiors.
  • The seating areas are encircled by the office corridors, and the floor markings delineate the space and set a border between the seating space and the spiral stair. These features are used as signaling devices to make the space simple and intuitive for the variety of users who will occupy the space. 
  • The mat at the entrance of the NAV building provides color contrast, leads visitors to the reception desks and marks the waiting area.
  • Every office has adjustable desks. Universally designed, emphasizing flexibility, furniture is required by law in all state and municipal buildings.
  • Each corridor has its own specific wall color and floor markings. The darker colors of the flooring material that runs along the walls breaks at each office door. These colors signal to the users their location, to prevent them from getting lost in spaces that may otherwise look similar to one another. It also differentiates the space in the hallways.

Environmentally Sustainable Features

Not available

Project Details

Not available

Project Team

Company

Vik kontorbygg A/S and Vik Eiendom A/S

Architect

Name: Steinar Anderssen
Company: Anderssen + Fremming AS Sivilarkitekter MNAL
Email: af@sivilarkitekter.no
Telephone: + 47 62 54 98 00

Universal/Inclusive Design Consultant

Name:Jon Christophersen
Company: SINTEFByggforsk
Email: jonchri@online.no;jon.christophersen@sintef.no
Telephone: + 47 67 58 07 74 or + 47 22 36 58 04

Contractor

Name: MultiBygg AS

Engineer

Name: MultiByggConsult AS 

Additional information

Funding By

National Endowment for the ArtsMasschusetts Cultural Counsil

Propose a Case Study

Help us improve our Case Study library

Find out about proposing a case study


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; backup_file has a deprecated constructor in /usr/share/nginx/html/sites/all/modules/backup_migrate/includes/files.inc on line 121